Search tips

 • Cornelia (73) draait aan het wieltje en sterft: ze wijkt voor euthanasie uit naar Zwitserland(ED 200523)
  Het infuus is aangesloten in de arm van Cornelia (73). Ze draait aan het wieltje, sluit de ogen. En sterft.,, Het is elke dag vallen en opstaan. Ik ben gewoon heel snel helemaal uitgeput en word nooit meer beter, alleen maar erger.Op enig moment word ik afhankelijk van anderen.dat wil ik niet,dat wil ik voor zijn.Ik heb het ook echt gehad hier.Dan moet je de knoop doorhakken.”Op internet over Zwitserland:euthanasie veel eenvoudiger,in een kliniek die er speciaal voor opgericht is.zit een heel team op, met mensen die er verstand van hebben.voelde meteen goed..Ook een zeer ernstige handicap, een ernstige psychiatrische stoornis of een reeks ouderdomsklachten kan reden zijn voor euthanasie.organisatie Pegasos
  with system:unfiled
 • De drie grootste verzekeraars VGZ, CZ en Zilveren Kruis stoppen met de restitutiepolis (AD 291223)
  De vrije artsenkeuze is op zijn retour.Alleen Menzis nog.In zijn algemeenheid werken verzekeraars liever met gecontracteerde aanbieders, waarmee ze kunnen onderhandelen over tarieven, kwaliteit van zorg en over de wachtlijsten.Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze vreest trouwens dat de wachtlijsten bij de gecontracteerde zorgaanbieders langer worden nu steeds minder verzekeraars vrije keuze aanbieden. Mind, de belangenbehartiger van ggz-patiënten denkt dat ook. De restitutiepolis was een ontsnapping aan lange wachtlijsten, zei Mind hier eerder over.VGZ, CZ en Zilveren Kruis schrappen de restitutiepolis.
  with system:unfiled
 • De pneumokokbacterie nestelt zich in je neus en keel: zo herken je een infectie (AD 181023)
  gratis pneumokokkenvaccinatie.nestelt zich in de neus- of keelholte.kan er mogelijk wel (ernstig) ziek van kan worden.bronchitis, bijholteontsteking of een middenoorontsteking(milde gevallen)2500 per jaar ernstig ziek doordat de pneumokokbacterie de organen, zenuwstelstel of de bloedbaan binnendringt.
  with system:unfiled
 • Feit of fabel: ‘Beter elke dag een glaasje dan eens per week heel veel alcohol drinken’ (AD 241023)
  1.Als je van tevoren goed eet, kun je beter tegen drank:Feit. 2.Mijn lichaam is aan alcohol gewend, dus ik kan er beter tegen Fabel 3.Van 10 bier word je minder dronken dan van 10 glazen wijn: Fabel 4.Ik kan beter ontspannen met een borreltje:Feit 5.Een slaapmutsje is goed voor de nachtrust:Fabel 6.Een gebakken ei en een kop koffie zorgen dat alcohol de volgende dag sneller uit je lichaam is:Fabel 7.Een glas water na ieder glas wijn voorkomt dat je dronken wordt:Fabel 8.Geen alcohol onder de 18 jaar:Feit 9.Als je als ouder alcohol drinkt,kun je je kind niet verbieden te drinken:Fabel 10.Beter elke dag een glaasje dan eens per week heel veel alcohol drinken:Fabel.
  with system:unfiled
 • Marc van Ranst over het grote verschil tussen ‘een griepje’ en griep (welingelichte kringen 191123)
  griep is een serieuze ziekte waaraan mensen sterven. griepje is verkoudheid.Van verkoudheid kun je niet zeggen wanneer die begonnen is.Plots ben je aan het snotteren en valt die loopneus op.Je weet hoogstens dat het er ‘sinds vanochtend’ is.Bij de griep is dat anders. Je kan op de middag perfect gezond zijn, om twee uur nog steeds. En dan om drie uur (knipt met de vingers, red.) ben je plots aan het rillen met 39 graden koorts en voel je je doodziek. Bij twijfelgevallen is er de Thuis-, Familie- of Netflix-test.Als je nog zin hebt om te kijken, is het een verkoudheid. Bij échte griep wil je in het donker liggen en slapen. Ook wie ziek in bed nog twittert of tiktokt, heeft waarschijnlijk een verkoudheid.
  with system:unfiled
 • Moet je ’s nachts vaak plassen? Dit kun je daartegen doen (Margriet 170124)
  oorzaken: Veel drinken, met name in de avond of nacht Een kleine blaascapaciteit Niet goed leegplassen voordat je gaat slapen.Een verhoogde aanmaak van urine in de nacht Prikkelende dranken.Medicatie.Een neurologische ziekte(denk aan hersenbloeding|herseninfarct|MS|hernia|Parkinson) Slecht slapen Obstructef slaapapneu syndroom Vaak plassen kan namelijk ook komen door diabetes, een overactieve blaas of blaasontsteking. Daarbij is het ook afhankelijk van hoeveel je drinkt en wat je precies drinkt. Alcoholische dranken en koffie kunnen je blaas irriteren en daardoor zou het zomaar kunnen dat je vaker moet plassen, aldus Cleveland Clinic.Blijf overdag in beweging,Kijk wanneer je medicijnen slikt.Stop twee uur voor het slapen met drinken
  with system:unfiled
 • Neurobioloog Brankele Frank onderzocht haar burn-out (Parool 211123
  28 jr raakt neurobioloog Brankele Frank(36,v)burn-out.boek Over de kop,soepel geschreven speurtocht naar oorzaken&oplossingen.groeit op in kunstenaarsgezin:moeder pianist,vader toneelregisseur,maar wordt aangetrokken door wetenschap.competitieve cultuur onderzoekslab trekt haar niet.ik zat al anderhalf jaar thuis,zonder stress.Toch schoot ik voortdurend door het dak,alsof iemand een pistool tegen mijn slaap drukte.vader Joods,geboren in 1942.hele oorlog ondergedoken.zijn moeder overleefde in een kast,zijn zusje elders ondergedoken.Zijn vader zat in verzet, verraden&vermoord.Zijn moeder kwam hem na de bevrijding halen,als jongetje van 4-. Hij moest een gezin zien te vormen met die vreemde oude vrouw en dat zusje,zonder vader.wat ik meemaak is niet zo erg.
  with system:unfiled
 • neussprayverslaving afkicken
  tijdens die chronische verkoudheid bleef ik maar sprayen. Ik had geen idee dat die stof zo verslavend was.”Als ze bij een KNO-arts aanklopt, blijkt dat haar neusschotje scheef staat.Bij Claudia roept het gevoel van een dichte neus een hevige reactie op: “Paniek en een claustrofobisch gevoel.”vicieuze cirkel:Doordat de zuurstof door het gat in haar neus blijft.neusspray in de toekomst niet meer bij de drogist verkocht mag worden, maar alleen bij de apotheek op doktersrecept.circuleren, heeft ze het gevoel dat ze niet genoeg binnenkrijgt en moet de spray er steeds weer aan te pas komen.“Ik adviseer echt alleen maar spoelen met een zoutoplossing, blijf weg van neusspray.”xylometazoline boosdoener.
  with system:unfiled
 • Paracetamol niet onschuldig: kans op vergiftiging bij overdosering (Gezondheid 201223)
  De paracetamol ligt bijna bij iedereen wel in het keukenkastje. De meest gebruikte pijnbestrijder is eigenlijk overal te krijgen zonder recept, maar is helemaal niet zo onschuldig als het lijkt. Een overdosering van paracetamol kan zorgen voor een vergiftiging en zelfs dodelijk aflopen."Op de spoedeisende hulp van het Erasmus MC komt er elke paar dagen wel iemand met een mogelijke paracetamoloverdosis", vertelt Corine Bethlehem, toxicoloog van het Erasmus MC, aan Hart van Nederland. "Het is landelijk de meest voorkomende vergiftiging in Nederland."Paracetamol is een lichaamsvreemde stof, die je lichaam eigenlijk zo snel mogelijk naar buiten wil werken. "Het lichaam zet een deel van de paracetamol om in een giftige stof, maar in je eigen lijf zit oo.
  with system:unfiled
 • Snotterig en een vol hoofd? Vanaf dit moment ben je besmettelijk (Nu.nl 091123)
  periode oktober t/m maart is griepseizoen.veel virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken,terwijl griep altijd ontstaat door het influenzavirus.Niet hetzelfde.Met griep kun je al iemand besmetten voordat je ergens last van hebt.Ook met lichte klachten is het beter om thuis te blijven.Je kunt niet voorkomen dat je een infectie krijgt, maar wel de kans verkleinen dat je het virus doorgeeft.des te meer met corona:zelftest.niezen&hoesten in elleboog.verkoudheid nog gauw tegengaan werkt niet.eenmaal verkouden:eraan overgeven.
  with system:unfiled
 • Vergeet hoestdrank en keelpastilles: deze middeltjes die je waarschijnlijk toch al in huis hebt, werken wél (AD 180123)
  Drankjes met tijm, pastilles tegen de hoest, druppels om in het water te gooien tijdens het stomen: de schappen liggen er vol mee.Om te beginnen neusspray: een zelfgemaakte zoutoplossing werkt bijna net zo goed. ,,De neusspray uit de winkel bevat het stofje xylometazoline. Dat werkt iets beter, maar is daarom ook heftig en kun je maar een week gebruiken. Door de spray knijpen vaatjes in het neusslijmvlies samen, waardoor je neus wijder wordt. Hierdoor kun je na het sprayen beter ademhalen.”Stomen helpt ook om het slijm op te lossen. Dat doe je door te douchen, of over heet water heen te leunen met een doek over je hoofd.hoestdrankjes niet nodig.Thee met honing of dropjes.paracetamol bij verkoudheid niet bij een algeheel lamlendig gevoel.
  with system:unfiled
 • Waarom de dokter altijd adviseert géén alcohol te drinken als je antibiotica gebruikt: apotheker legt uit
  Nooit 100% effectief.Afweersysteem kan zelf die laatste 5% opruimen.belangrijk om een kuur volledig af te maken.Als antibiotica aanslaan dan kunnen je klachten snel afnemen,ook als je je niet meer ziek voelt kan de bacterie nog wel in je lijf aanwezig zijn.Stop je eerder met de kuur, dan kunnen genoeg bacteriën overblijven dat je afweersysteem het niet opgeruimd krijgt->recidive.alcohol nu eenmaal niet goed is voor weerstand.artsen raden daarom wel af.metronidazol->absoluut geen alcohol.
  with system:unfiled
 • Waarom krijgt straks iedereen de ziekte van Parkinson? (universiteit van NL)
  De ziekte van Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte in de wereld. Hoe kunnen we dat verklaren? Volgens professor Bas Bloem (Radboudumc) hebben we dat onder andere te danken aan bestrijdingsmiddelen. In dit college legt hij uit hoe die onze hersenen kunnen binnendringen en kapotmaken. Gelukkig heeft hij ook goed nieuws, we kunnen Parkinson steeds beter behandelen én wellicht in de toekomst zelfs voorkomen.Wijnboeren:verhoogd risico.
  with system:unfiled
 • Wat heeft de meeste voordelen: ‘s ochtends of ‘s avonds douchen? Een dokter geeft antwoord (Metro 231223)
  na lange dag vuil afwassen&goed voor nachtrust(melatonine&tempregulatie) vs hygienische voordelen 's morgens.Wassen:niet vergeten:navel&achter de oren&benen&onder de nagels.
  with system:unfiled
 • Wazige vlek in het midden van je blikveld: dit moet je volgens oogarts weten over maculadegeneratie (AD 210124)
  Maculadegeneratie is één van de veelvoorkomende oogaandoeningen die ons op latere leeftijd kan treffen en zorgt dat het midden van je blikveld wazig wordt.75-plussers heeft ongeveer 30% last.macula=gele vlek.De natte en de droge vorm van maculadegeneratie verschillen qua beloop.Bij natte (bij 20%) snelle achteruitgang:wazige plek in midden:snelle behandeling nodig.Een belangrijk teken volgens de oogarts is vervorming:kromme lijnen.ogen afwisselend afdekken en vergelijken wat je ziet.
  with system:unfiled
 • Zit je neus verstopt? Arts licht zeven neussprays door én tipt de veiligste: ‘Dit noem ik een paardenmiddel’ (AD 180124)
  beste:neus spoelen met een zoutwateroplossing:1 li lauwwarm fysiologisch water+9 gram jodiumvrij keukenzout.met plastic spuitje in neus sprayen.Deel spray nooit.Physiomer Express:Natuurlijk hypertonisch zeewater is een veilige zoutwateroplossing die geen verslavend effect heeft en neusslijmvlies niet beschadigt.Vogel's Cinuforce Neusspray:veilige zoutwateroplossing zonder verslavening.toevoeging menthol zorgt voor bevrijdend gevoel in neus,maar kan prikkelingen veroorzaken vervelend voor sommigen.voorkeur gaat uit naar zoutwateroplossing zonder extra verlichtende toevoegingen,zoals munt.Hoe zit het dan met de neussprays van huismerken van gewone drogist?geldt hetzelfde,xylometazoline->gewenning&verslaving:bijsluiter.
  with system:unfiled
 • Zo snel kan paracetamol je vergiftigen (Youtube 171223)
  videoclip.Laat je snel behandelen bij paracetamolvergiftiging. 6 tabletten per dag:max.Anders wordt de lever irreversibel beschadigd.Op zichzelf niet giftig.Wordt in lever oplosbaar gemaakt om uitgeplast te worden via de nieren.Daarvoor wordt Napki aangemaakt: tast lever aan.Glutation maakt Napki onschadelijk.Voorraad beperkt.Daarom bij overdosis onvoldoende om Napki onschadelijk te maken.Napki tast lever aan.Binnen 8 uur overdosis behandelen.Pijnlijk en traag sterfproces.Overdosis merk je niet goed.
  with system:unfiled
 • Muggenstekker en citronella werken niet tegen muggen, maar wat dan wel? Experts leggen het uit (AD 200823)
  Maatregelen:insmeren met Deet.Lemon-eucalyptusolie en het daarvan afgeleide citriodiol zijn goede alternatieven.Tocht(ventilator).Reactie:De Duitse variant bij de DM verkrijgbaar. De muggen (stekker) vallen dood neer en en blijven op afstand. Sinds ik de stekker gebruikt hebben we geen last meer.Ik koop in Duitsland antimugspray met de werkzame stof saltidin. Net zo effectief als spray met deet, maar met het voordeel dat het ook door kinderen vanaf 2 jaar gebruikt kan worden, waar deet plastic kan aantasten en sterkt ruikt heb je dat met dit middel niet.
  with system:unfiled
 • anti muggen bescherming 070523 The Observer Medical research Guardian
  Are you a mosquito magnet? Help may be at hand. Icaridin&citriodiol
  with system:unfiled
 • Boerhaave Kliniek Amsterdam
  Plastische chirurgie
  with system:unfiled

Bookmarks 1 - 20 Next »