Search tips

  • 11 allermooiste fotos James Webb
    with system:unfiled
  • Arendnevel
    Adelaarsnevel. Deze nevel bevindt zich op zo’n 6.500 lichtjaar afstand en is natuurlijk vooral bekend om de gaszuilen. In de stoffige pilaren ontstaan veel jonge sterren. Deze pilaren blijven helaas niet voor altijd bestaan. Sterrenwinden van zware, nabije sterren zorgen ervoor dat de pilaren ‘eroderen’ en uiteindelijk worden vernietigd.gemaakt met Webbs Mid-Infrared Instrument (MIRI). Leuk weetje over de MIRI-camera: NOVA (de Nederlandse Onderzoeksschool Voor Astronomie) was verantwoordelijk voor de hoofdoptiek van de MIRI-spectrometer en leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan het instrument. De foto heeft dus een fraai Nederlands tintje.
    with system:unfiled
  • Karrenwielstelsel
    Karrenwielstelsel op 500 miljoen lichtjaar van de aarde is bekend om zijn vrij eigenaardige vorm.immense botsing tussen een groot spiraalstelsel en een kleiner sterrenstelsel.een heldere binnenring en een kleurrijke buitenring. Deze twee ringen breiden zich naar buiten toe uit, vergelijkbaar met rimpelingen in een vijver nadat er een steen in is gegooid.
    with system:unfiled
  • L1527
    piepjonge ster:100.000 jaar.alleen zichtbaar in infrarood licht. Daarom waren ze nog nooit gezien voordat ze werden vastgelegd door Webb’s Near-Infrared Camera (Nircam)
    with system:unfiled
  • Messier 74
    een samenwerking van James Webb en Hubble.Beide telescopen vullen elkaar goed aan. Webb bestudeert objecten namelijk op infrarode golflengten, terwijl Hubble de ultraviolette en zichtbare golflengten goed weet vast te leggen. Op deze prachtige foto zijn zelfs kleine details zichtbaar. Webbs scherpe blik onthult bijvoorbeeld de delicate filamenten van gas en stof in de grandioze spiraalarmen van Messier 74, die vanuit het midden van het beeld naar buiten kronkelen. De afwezigheid van gas in het nucleaire gebied geeft bovendien een onbelemmerd zicht op de sterrenhopen in het centrum van het stelsel.
    with system:unfiled
  • NGC 3132
    Op 2000 lichtjaar Zuidelijke Ringnevel.rommelige dood van deze ster:minstens vier sterren waren verantwoordelijk voor het creëren van deze prachtige planetaire nevel.
    with system:unfiled
  • NGC 3324
    broeinest van piepjonge sterren in een zelden geziene ontwikkelingsfase.Concreet ontdekten de onderzoekers dankzij de aanwezigheid van moleculair waterstof tientallen voorheen aan het oog onttrokken energetische jets (straalstromen) die uit extreem jonge sterren schieten.
    with system:unfiled
  • orionnevel
    op 1350 lichtjaar:balkvormige wolk die zich van de linkerbovenhoek naar de rechteronderhoek: ‘muur’ van dicht gas en stof, waarin de heldere ster θ2 Orionis A nestelt.Rechtsboven zie je een aantal hete, jonge zware sterren die deel uitmaken van het zogenoemde Trapeziumcluster; een open sterrenhoop in de Orionnevel. Deze sterren geven intense ultraviolette straling af.
    with system:unfiled
  • Tarantulanevel
    stoffige filamenten die zich als spinnenpoten uitstrekken. Wetenschappers bestuderen de nevel graag, omdat het een stervormingsgebied is en ons als zodanig meer inzicht kan geven in de totstandkoming van sterren.James Webb nam vorig jaar het hart onder de loep en ontdekte nieuwe (proto)sterren.
    with system:unfiled
  • uranus
    met ringen, poolkap en storm.
    with system:unfiled
  • Wolf-Rayetster WR 124
    superzeldzaam: Wolf-Rayetsterren zijn zware sterren die door toedoen van krachtige sterrenwinden veel massa verliezen. Ze leven maar kort en exploderen uiteindelijk tot supernova. Op de opname van James Webb schittert de Wolf-Rayetster WR 124. 15.000 lichtjaar in Boogschutter.WR 124 is ongeveer 30 keer zwaarder dan de zon en druk bezig om zijn buitenste lagen af te stoten. Inmiddels heeft de ster al zo’n 10 zonsmassa’s aan gas weggeslingerd. Dat weggeslingerde gas koelt – op enige afstand van de ster – af, waarna stof ontstaat.
    with system:unfiled

Bookmarks 1 - 11